Jak zrobić kiszonkę dobrej jakości?

Rozpoczyna się sezon zbioru kukurydzy. W pierwszej kolejności zostają zebrane kukurydze uszkodzone przez grad, gdyż zaczynają na nich rozwijać się choroby. Pozostali rolnicy jeszcze czekają, ponieważ ziarniaki są jeszcze nie dojrzałe (zalecana linia mleczności na ¾ wysokości).|Patryk Szychowiak

Firma DuPont Pioneer zorganizowała konferencję „Strefa kiszonki”. Na temat produkcji kiszonki mówił Bill Mahanna, specjalista ds. Żywienia Bydła i Pasz Objętościowych. Bill Mahanna podkreślił, że problemem jest fakt, iż mamy tylko niewielki wpływ na poziom strawności włókna. To co może zrobić rolnik to przede wszystkim wybrać odpowiednią odmianę. Dużą uwagę należy także zwrócić na termin zbioru kukurydzy na kiszonkę. Gdy skosimy kukurydzę zbyt wcześnie mamy dużą ilość mało strawnego włókna, a za mało skrobi.

Idealny mieszaniec na kiszonkę

Według prelegenta idealny mieszaniec kukurydzy na kiszonkę nie powinien być zbyt wysoki i jednocześnie powinien zawierać dużą ilość ziarna (kolb). Przedstawiono także podstawowe różnice między odmianami kukurydzy w typie flint oraz dent.

Różnice morfologiczne.

Rozgniecione ziarniaki

Bill Mahanna podkreślił znaczenie odpowiedniego rozdrobnienia kiszonki, w tym także ziarniaków. Duża ilość nie rozgniecionych ziarniaków = straty. Nierozgniecione ziarniaki zostają wydalone przez zwierzęta, a skrobię trzeba uzupełnić ziarnem zbóż, ma to olbrzymie znaczenie z punktu ekonomicznego.

Prostym sposobem na sprawdzenie sieczkarni jest napełnienie jednolitrowej miarki kiszonką lub świeżą sieczką i wybranie całych ziarniaków. Idealnie byłoby nie znaleźć żadnego całego ziarniaka. Najlepiej zrobić to na początku pracy maszyny, ponieważ można zatrzymać sieczkarnię i poprosić operatora o dodatkową regulacje gniotownika.

Co wpływa na strawność kiszonki:

  • Wysokość koszenia (wyższe koszenie zmniejsza udział trudno strawnych łodyg),

  • Genetyka (dobrze ulistnione ziarnowe odmiany),

  • Warunki środowiska (głównie rozkład opadów),

  • Termin zbioru (zbierając zbyt wcześnie nie pozwalamy roślinie zgromadzić skrobi),

  • Zbiór (właściwe dobranie sieczkarni, ziarniaki powinny być zgniecione),

  • Inokulanty do zakiszania (szczególnie zalecane w tym sezonie),

  • Przygotowanie pryzmy (najważniejsze jest dobre ubicie sieczki).

 

Od siewu do zbioru.

Co wyróżnia inokulanty oferowane przez firmę Pioneer?

Bill Mahanna w produkcji kiszonki poleca inokulanty firmy Pioneer. W ofercie firmy dla każdego gatunku możemy znaleźć inokulanty o innym składzie, dzięki czemu uzyskujemy wysokie efekty. Duże znaczenie ma także odpowiednie ubijanie pryzmy. Nie powinniśmy ubijać zbyt dużych warstw (maksymalnie 15 cm na raz). Należy także pamiętać żeby nie ubijać zbyt mocno wierzchniej warstwy pryzmy. Jednocześnie należy pamiętać o ubiciu rantów pryzmy. Do zakiszania kukurydzy polecany jest produkt 11CFT.

Hierarchia czynników wpływających na wydajność kiszonki kukurydzianej.